Elisabeth Maas is MedicalKinetics teacher.

Driedimensionale behandeling bij rug-, nekpijn en scoliose

Pijnklachten in de rug en nek kunnen komen door een blokkade in de wervelkolom. De blokkade komt voor het overgrote deel door driedimensionale voorkeursbewegingen. Door middel van actieve oefeningen kunnen we jou leren de blokkade op te heffen. Zodoende ben je in staat de pijn(klacht) zelf te verhelpen. Om ervoor te zorgen dat de blokkade niet terug komt, is het nodig om je voorkeurspatronen oa. je werkzaamheden te analyseren. Zo kan je preventief te werk gaan en zelfredzaam worden”.

Een scoliose is een driedimensionale voorkeursstand van de wervelkolom. Indien je nog in de groei zit kun je door driedimensionale oefeningen van de wervelkolom de scoliose verminderen of tot stilstand brengen. Als je uitgegroeid bent, kun je door de oefeningen de wervels rond de scoliose soepel houden. Dit leidt het verhelpen of verminderen van klachten.

MedicalKinetics

MedicalKinetics is een bewegingsleer waarvan de oefeningen gebaseerd zijn op de natuurlijke, dagelijkse bewegingen. MedicalKinetics is ontwikkeld vanuit de nieuwste inzichten op biomechanisch en medisch-wetenschappelijk terrein en bestaat uit het aanleren van totaalbewegingen die zo zijn samengesteld dat bij elke oefening het gehele lichaam wordt aangesproken op stabiliteit, kracht en soepelheid. Door het unieke, uitgebalanceerde programma werkt MedicalKinetics niet alleen op het fysieke deel van het lichaam maar omvat het systeem de gehele mens.

Fysieke & mentale vaardigheidstraining

Moderne onderzoeken uit bewegingsleer en biomechanica bewijzen dat bewegingen veel complexer zijn dan men voorheen vermoedde. Men moet zich daarbij realiseren dat de bouw van het skelet en de spierfuncties sterk op elkaar zijn aangewezen en dat bij elke beweging die men maakt de functie van de spieren maar ook de stand van het skelet en mobiliteit van de gewrichten een rol spelen bij het uitvoeren van de handeling.

Ook het sturingssysteem en het brein spelen een belangrijke rol in bewegen en welzijn. Lichaam en geest zijn niet te scheiden. Spanning en ontspanning, innerlijke rust en adem zijn dan ook een onderdeel van het programma.

Wil je een sterk en goed bewegingsapparaat ontwikkelen betekent dit alles dat je het lichaam bij het oefenen juist moet aanspreken op zijn corrigerende sturende en stabiliserende mogelijkheden. Hiervoor moet je naast bewegingen in het vlak juist veel in de ruimte bewegen waardoor het skelet en de daarbij behorende spierfuncties vanzelf goed worden gebruikt. Bewegingen zullen daarbij altijd driedimensionaal plaatsvinden en gepaard gaan met bot- en spierkoppelingen, die over grote afstanden in het lichaam plaats vinden.

MedicalKinetics bestaat voornamelijk uit grondoefeningen in combinatie met oefeningen vanuit de staande positie. Waarbij deze laatste onderverdeeld worden in loopvarianten en dynamische en statische onderdelen met natuurlijke dagelijkse patronen.

De oefeningen in MedicalKinetics zijn zo samengesteld dat bij elke oefening het gehele lichaam deelneemt aan de beweging, en waarbij alle botstructuren en spiergroepen op hun taak worden aangesproken. Door het systeem zijn er maar vier basisbewegingen nodig om het gehele lichaam door te werken.